Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Tájékoztatók

    2/7/2024


    3 perc olvasási idő


    Címkék

Magyar siker a robotikai világversenyen

Nyíregyházi diákok dobogós helyezést értek el egy tajvani robotika versenyen

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum tanulója és gimnazista társa kiemelkedő eredményt ért el a 2024-es Tajvani Nemzetközi Tudományos Vásáron (TISF). Prill Gábor, a Nyíregyházi SzC Bánki Donát Technikum 12. évfolyamos elektronika-elektrotechnikus tanulója Computer Science and Information Engineering szekcióban II. helyezést ért el a HandExo című projektjével. Ugyanebben a szekcióban Zsigó Dalma Kamilla a Nyíregyházi Vasvári Pál Gimnázium tanulója III. helyezést szerzett a Wibrazz elnevezésű munkájával. Mindketten a Zsigó Zsolt által vezetett Bánki Robot Team tagjai. A világ 27 országából érkeztek a verseny résztvevői, ahol 630 projekt mérette meg magát, köztük olyan fejlett országokból, mint az USA, Luxemburg, Svájc, Japán, Dél-Korea, és a rendező ország Tajvan.

A két diákprojekt a Kossuth Klub által 2023 májusában megrendezett, OTTDK versenyen nyerte el a jogot, hogy részt vehessen Ázsia egyik legnagyobb ifjúsági innovációs versenyén. Mindkét projekt a fogyatékos emberek életének megkönnyítését tűzte ki célul. A HandExo egy személyre szabható exoskeleton. Olyan akkumulátoros eszköz, amely lineáris szervomotorokat használ, melyeket a szakember, - akár távolról is – betanít. A 3D nyomtatással készült eszköz képes az ujjak mozgatására, a rehabilitációs folyamat aktív elemeként. Az eszköz jelenleg bluetoothon keresztül, egy applikáció segítségével vezérelhető.

A Wibrazz projekt célja a hallássérültek életének megkönnyítése, és a hallássérült sportolók sporteseményeinek akadálymentesítése. A hazai versenyeken mindkét projekt jól szerepelt, hiszen a HandExo a 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs tehetségkutató verseny II. díjasa, a Vodafone Digitális Díj különdíjasa, és a Tudományos Diákkörök XXIII. Kárpát medencei döntőjében a Kyndryl – Informatika, műszaki Tudományok szekcióban I. helyezést ért el. A Wibrazz nevű munka a 32. OTIO-n III.díjat kapott.

A Tajvani verseny eredményhirdetése után mindkét projekt meghívást kapott a legnagyobb Észak-Afrikai Ifjúsági Innovációs Versenyre, amely ez év márciusában Tunéziában kerül megrendezésre. Az I-Fest nevű verseny igazgatója, Hatem Slimane reményét fejezte ki, hogy vendégül láthatják a magyar projekteket a versenyükön.

 

Kép: Nyíregyházi SZC

Forrás: Nyíregyházi SZC

 


Érdekes lehet számodra

Kreatív ágazati szakmai nap borítókép
Kreatív ágazati szakmai nap

A szakképzés legfiatalabb ágazatában is elindultak a szakmai rendezvények

# Tájékoztatók
Hatodik fa- és bútoripari szakmai nap borítókép
Hatodik fa- és bútoripari szakmai nap

Szükséges alapkészségek a Fa-és bútoripari szakemberré váláshoz

# Tájékoztatók
Megújul a váci Király Endre Technikum borítókép
Megújul a váci Király Endre Technikum

Nagyszabású beruházás kezdődik a Váci Szakképzési Centrum (VSZC) területén, 5,9 milliárd forintból jön létre egy korszerű, 3500 négyzetméteres, több funkciós épület.

# Tájékoztatók